Lapas

sestdiena, 2010. gada 1. maijs

Ūsiņu pasākumi

Ūsiņa pieguļas nakts - Jelgavā, pilsētas un Lielupes vidū Pilssalā, notiks naktī no 8. uz 9. maiju.
Šogad Ūsiņu diena iekrīt svētdienā pēc Gregora kalendātāra, gluži tāpat kā pēc senā, latviešu senču kalendāra. Tāpēc ir plašas iespējas piedalīties!

Ūsiņu nakts norisi veido Andris Žukovskisun citu Jelgavas puses neatkarīgo dievturu kopa. Piedalīsies arī dievturiem labi pazīstamā Anda Ābele un kopa "Laiva"

"Sāksim sestdien, pulksten sešos pēcpusdienā ar interesantu, gida vadītu ekskursiju pa Pils salu, kurā ganās trīs meža zirgu bari. Apdziedāsim Lielupes ūdeņus, vakara sauli un zirgus. Kursim rituālo guni un pieguļnieku ugunskurus, cepsim pantāgus, muzicēsim līdz rītam.

Lai arī vēlmi piedalīties izteikuši folkloristi no vairākām folkloras kopām, dziesmu krājumi var apsīkt. Tādēļ, tāpat kā Mārtiņbungu naktī, ņemsim līdzi bungas, vargānus u.c. instrumentus, lai gurdums nevaldītu ne mirkli un pieguļas muzicēšanā varētu iesaistīties ikviens. Sala ir liela un šoreiz dalībnieku skaits nav ierobežots. Mantu nolikšanai varat ņemt līdzi teltis."

Iepriekš pieteikties pa LMT tālruni: 29105224 (Andris Žukovskis).
>< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< ><

Bet pa dienu 8. maijā būs iespēja piedalīties Visu Latvijai pasākumos, kas veltīti cīņā pret nacistiem kritušo kareivju un civiliedzīvotāju piemiņai, kā arī jauna posta sākuma latviešiem, no atkārtotās komunistu okupācijas, notikumu piemiņai.

„Visu Latvijai!” aicina piedalīties piemiņas pasākumos 8.maijā, ignorējot 9.maiju
Partija „Visu Latvijai!” aicina Latvijas pilsoņus piedalīties 8.maija piemiņas pasākumos, godinot karavīrus, kas cīnījās par tautas brīvību, un ignorēt 9.maijā plānoto totalitārā režīma slavinājumu...

Protams, ka 9.maijā Latvijai nelojāli spēki pulcēsies, taču, acīmredzami, šobrīd vienīgā pareizā rīcība ir atstāt šos notikumus bez ievērības. „Visu Latvijai!” aicina arī plašsaziņas līdzekļus iespējami mazāk atspoguļot šos pasākumus."


"„Visu Latvijai!” pieminēs Otrā Pasaules karā kritušos 8.maijā un aicina visus Latvijai lojālos iedzīvotājus pievienoties:
11:00 – dažādās armijās kritušo latviešu karavīru piemiņas brīdī pie Brīvības pieminekļa;
14:00 – piemiņas pasākumā Lestenes Brāļu kapos;
10:00-20:00 izstādē „Otrais Pasaules karš – cēloņi un sekas” (latviešu, krievu un angļu valodās) pie Okupācijas muzeja;
17:00 un 19:00 filmas „Padomju stāsts” brīvdabas demonstrācijā pie Okupācijas muzeja. Pirms, pēc un filmas starplaikā informatīvi video materiāli ar vēsturnieku viedokļiem."


Dalībai VL pasākumā pieteikšanās nav noteikta.
>< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< ><

Pulksten 21.00 pie Okupācijas muzeja pulcēsies latvieši lāpu gājienam. To organizē Gustava Celmiņa Centrs (GCC) http://www.perkonkrusts.lv
Jaunie latvieši iestājoties GCC dos svinīgo zvērestu.

Latviešu nacionālisti, tajā skatā Gustavs Celmiņš, par dalību latviešu pretošanās kustībā nacistu okupantiem tika represēti. Gustavu Celmiņu ieslodzīja Flosenbirgas koncentrācijas nometnē.

Līdz šai dienai šī vēstures lappuse ir pakļauta noklusēšanai.
>< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< >< ><

Bet tiem, kuri dzivo Kurzemes pusē...

Ūsiņdiena Talsos 2010. gada 8. maijs 18:00

" 14.00 Talsu pilskalnā - pasākums ”Ūsiņdiena Talsos”

18.00 Talsu tautas namā – folkloras kopu sadancošana kopā ar

„Tals’ trimiņ” un danču spēlmaņiem no folkloras kopām

Ir pienācis pavasaris, saule ir atgriezusies no ziemas miega.

Ūsiņš ierodas kā mīļš, gaidīts viesis un atnākdams atnes zaļu zāli, lapas, pieguļnieku dziesmas, bet galvenais – tas ierodas rūpēties par ļaudīm un zirgiem vasarā, kas ir Ūsiņa galvenais darbības lauks. Pirmo vasaras nakti jāj zirgus pieguļā un dienā pirmo reizi laiž lopus ganos. Abi ir priecīgi notikumi, kur valda skaļums un jautrība, jo vakarā, pārvedot lopus no ganiem sētā un pēc tam kūtī, sākas rumulēšanās.

Cilvēki aizvien vairāk dodas dabā. Bērniem pilsētvidē tradicionālās kultūras iepazīšanas process ir maz saistīts ar aktīvu līdzdarbošanos, nepastarpinātu un personisku tradicionālās kultūras pārdzīvojumu. Ūsiņdiena ir skaisti pavasara svētki un visspilgtāk šos svētkus un tradīcijas var atspoguļot pašu tradīciju izspēlē, iesaistot skatītājus un līdzi darboties gribētājus.

Lai veicinātu latvisko tradīciju popularizēšanu Talsu pilsētā, kā arī dotu iespēju pilsētas iedzīvotājiem un viesiem iepazīties ar Ūsiņu dienas tradīcijām, folkloras kopa ”Talsi” sadarbībā ar Talsu novada pašvaldības Kultūras nodaļu, Talsu tautas namu, Latvijas Folkloras biedrību un Nemateriālā kultūras mantojuma Valsts aģentūru š.g. 8.maijā rīko pasākumu „Ūsiņdiena Talsos” – Ziemeļkurzemes folkloras kopu skate.
Skatē savu līdzdalību ir pieteikuši 16 kolektīvi no dažādiem Ziemeļkurzemes novadiem. Darbosies dažādas meistardarbnīcas. Būs iespējams nogaršot Ūsiņdienas ēdienu – pantāgu."

Būsiet mīļi gaidīti!

Vairāk sazinoties ar:

Liju Dunsku
Folkloras kopas „Talsi” „Tals’ trimiņ” vadītāju
Tālr.63225643 Mob.29493691 E-pasts: lija04@inbox.lv
vai
Lolitu Neilandi
Talsu novada pašvaldības Kultūras nodaļas projektu koordinatori
Tālr. 63225725 Mob. 26408971 E-pasts: lolita.neilande@talsi.lv

4 komentāri:

  1. Да ВЫ ЖЕ ВСЮ ЖИЗНЬ КЕМ ТО ОККУПИРОВАННЫ!!!!!! ИСТОРИЮ НЕ ПЕРЕЧЕРКНЕШЬ!!!! ВЫ СПАСИБО, СВОЛОЧИ ДОЛЖНЫ СКАЗАТЬ!!!

    AtbildētDzēst
  2. O Vadim nu i kretin ti okupant certav.

    AtbildētDzēst
  3. Latvijai savi otrā pasaules kara veterāni ir jāpiemin 16.martā.Punkts.

    AtbildētDzēst
  4. Vadim - mums paldies jāsakā vāciešiem, nevis taviem utainajiem līdztautiešiem, vāciesiem pats būtu palides pateicis. re;http://tautastribunals.eu/?p=19315&cpage=1#comments

    AtbildētDzēst